Ukrainian Police Raid Home of my Friend, Mike Chobayan, Ukraine’s biggest Bitcoin Entrepreneur

From his facebook:

Я, конечно, не Корбан, но пару часов назад у меня дома прошел обыск. Пришли представители отдела МВД по борьбе с киберпреступностью с решением Шевченковского суда. Спустя 1 год (дело открыто 30 ноября 2014!), 1 допрос, 5 пояснений и 3 пакета предоставленных документов, сотрудники отдела по борьбе с киберпреступностью внезапно заподозрили, что я имею отношение к биткоин. Судья Шевченковского суда согласился, что для расследования дела о криптовалюте крайне необходимо провести обыск у меня дома. Адвокатов, естественно, пытались не пускать.
Биткоин сообщество целый год плотно работало с НБУ, банковской отраслью, юристами, журналистами и общественностью для стандартизации биткоин в Украине. Мы провели ряд встреч с главами департаментов НБУ и подготовили проекты нормативных документов, в том числе законодательные инициативы. Мы наладили связь с мировым биткоин сообществом, проанализировали их опыт. Представляя свою позицию перед правительством, мы апеллировали к опыту Евросоюза и США. Технология биткоин – это наиболее быстро растущая и перспективная отрасль в мире. Украина, благодаря ее сообществу, сейчас входит в лидеры по развитию этой технологии. В то время как топ 20 экономик мира вкладывают сотни миллионов долларов в развитие этой отрасли, мы развиваем это бесплатно.
И все это для того, чтобы 03.11.2015 наши усилия поставили под вопрос несколько полуграмотных следователей с санкцией судьи, который искренне считает, что если слова «криптовалюта» нет в законодательстве, то она – вне закона.
Скажите, а слово «гаджет» в законах есть? А слово «планшет»? Совесть? Адекватность? Или все эти понятия не принимаются Шевченковским судом за существующие?
Я прошу расшарить этот пост, чтобы информация поскорее дошла до общественности, СМИ, руководства МВД, Администрации Президента. Сегодня они уничтожают ИТ и Финтех. Завтра мы будем без будущего. «Ваша хата» уже не с краю – это вопрос будущего страны!

EDIT:

The story (in Russian): http://ain.ua/2015/11/04/613390.

3 Comments

  1. Beauregard

    You dismiss my comments that they are watching you….

    Get your wife a visa, an undated bus ticket, be prepared for knock on door…

    ————————— // —————————-

    Skinny Dipping

    An elderly man in Louisiana had owned a large farm for several years.

    He had a large pond in the back.

    It was properly shaped for swimming, so he fixed it up nice with picnic tables, horseshoe courts, and some apple and peach trees.

    One evening the old farmer decided to go down to the pond, as he hadn’t been there for a while, and look it over.

    He grabbed a five-gallon bucket to bring back some fruit.

    As he neared the pond, he heard voices shouting and laughing with glee.

    As he came closer, he saw it was a bunch of young women skinny-dipping in his pond.

    He made the women aware of his presence and they all went to the deep end.

    One of the women shouted to him, ‘we’re not coming out until you leave!’

    The old man frowned, ‘I didn’t come down here to watch you ladies swim naked or make you get out of the pond naked.’

    Holding the bucket up he said, ‘I’m here to feed the alligator.’

    Some old men can still think fast !

    Reply
  2. Beauregard

    Reading the posting we find the lead, “representatives of the Ministry of Interior in the fight against cybercrime came home to the founder of Bitcoin Foundation Ukraine, as well as Bitcoins agency KUNA, Michael Chobanyanu. The reason for the raid was a criminal case, opened a year ago. .

    A criminal case was opened November 30, 2014 for information about buying and selling Bitcoin Online kuna.com.ua .

    Yesterday, 03.11.2015, security forces invaded to Chobanyanu home with a court order, in which he is accused of illegal trade Bitcoins. Representatives of the Ministry of Internal Affairs confiscated all phones, thereby thwarting the ability to make a photo or video of what is happening. Lawyers, according Chobanyan,”

    It seems the old style political corruptions still runs Ukraine.

    Because of the traditional corruption and until it changes, it would be well advised to stay clear of ‘Bitcoin’ unless you are ready to fight Kiev…

    Reply

Leave a Reply